“Smart Deal Business” – iespēja uzņēmumiem izdevīgāk saņemt jaunākās “Apple” ierīces

Pirms dažiem gadiem “Apple” ierīču oficiālais izplatītājs Latvijā – “iDeal” nāca klajā ar jaunu operatīvā līzinga pakalpojumu privātpersonām “Smart Deal”. Tas ļauj vieglāk un lētāk tikt pie jaunākajām “Apple” ierīcēm, nelauzot galvu, kur nodot vecās iekārtas. Pērnā gada rudenī “iDeal” sāka piedāvāt līdzīgu pakalpojumu uzņēmumiem – “Smart Deal Business”. Kā tas reāli darbojas, kādas priekšrocības sniedz, sarunā atklāj “iDeal” B2B komandas vadītājs Roberts Šuļja.

Kāda ir uzņēmumu interese par operatīvo līzingu ierīcēm?

Lai arī Latvijā pieprasījums pēc operatīvā lizinga paklpojumiem tehnikai pieaug, tas joprojām nav tik liels kā piemēram citur Eiropā. Viens no iemesliem varētu būt tas, ka operatīvā līzinga pakalpojums datortehnikai un telefoniem nav bijis tik izplatīts, tāpēc uzņēmēji retāk par to aizdomājas. Otrkārt, pats vārds “līzings” jau pēc noklusējuma sevī kaut ko ietver. Uzņēmumi, izdzirdot šo vārdu, bieži neaizdomājas, ka ir atšķirības starp finanšu un operatīvo līzingu. Vienlaikus, izvēloties jaunus auto, uzņēmumi lielākoties ņem tieši operatīvo līzingu, jo zina tā priekšrocības.

Kas ir “Smart Deal Business”?

“Smart Deal Business” ir “Apple” produktu operatīvais līzings uzņēmumiem. To “iDeal” piedāvā sadarbībā ar lietuviešu līzinga kompāniju “Orion Leasing”, kas līdzīgu pakalpojumu veiksmīgi piedāvā arī Lietuvā. Latvijā tas ir salīdzinoši jauns produkts, ko palaidām pagājušā gada rudenī. Pirms tam jau piedāvājām līdzīgu pakalpojumu privātpersonām “Smart Deal”.

Kādiem uzņēmumiem varētu būt noderīgs “Smart Deal Business” pakalpojums?

Principā jebkuram. Vienīgais, ko skatāmies – uzņēmuma vecums un apgrozījums. Uzņēmumam jābūt vismaz gadu vecam un apgrozījumam gadā jāsasniedz vismaz 50 000 eiro. Apgrozījuma robežu tuvākajā nākotnē, iespējams, samazināsim, lai uzņēmumi, kuros, piemēram, strādā viens cilvēks, taču ir nepietiekams apgrozījums, bet pārējais viss kārtībā, arī varētu pretendēt uz šo pakalpojumu. Šādos uzņēmumos darbojas, piemēram, arhitekts vai fotogrāfs – šie profesiju pārstāvji pārsvarā strādā ar jaunām “Apple” ierīcēm. Ar “Smart Deal Business” operatīvo līzingu jaunākās “Apple” iekārtas šiem klientiem būtu krietni pieejamākas.

Kādas “Apple” ierīces var iegādāties, izmantojot “Smart Deal Business”?

Principā šis pakalpojums ir pieejams visām “Apple” produktu kategorijām, taču biežāk šo līzinga pakalpojumu izmanto, lai iegādātos “MacBook” un “Mac” datorus, kā arī “iPhone” viedtālruņus.
Iegādājoties ierīci ar “Smart Deal Business”, iespējams pievienot arī “Apple” aksesuārus. Taču jāņem vērā, ka šādā gadījumā aksesuārs kļūs par parastu nomaksājamu preci, un līzinga termiņa beigās tas paliek pircējam bez iespējas to atgriezt. Tikmēr galveno ierīci nomaksā, izmantojot operatīvo līzingu.
Būtiski, ka “Smart Deal Business” pakalpojums piedāvā iegādāties ierīces arī ar pielāgotu konfigurāciju. Sevišķi biznesa nodaļā ļoti pieprasītas ir speciālas konfigurācijas “MacBook” un “Mac” datori.

Kā “Smart Deal Business” pakalpojums reāli darbojas?

Ir divas iespējas, kā šim pakalpojumam pieteikties. Pirmā – jādodas uz “iDeal” mājaslapas biznesa sadaļu un apakšsadaļu “Smart Deal Business”. Tajā uzņēmējs var izvēlēties ierīci un aizpildīt pieteikuma formu. Pēc tam “iDeal” biznesa klientu menedžeri sazināsies ar klientu. Ja viss ir kārtībā, šis process aizņems vien dažas minūtes. Taču, ja ir lietas, kas jāizskata manuāli, pieslēdzas speciālists, un pieteikuma izskatīšana šādos gadījumos parasti aizņem 20 – 30 minūtes.
Otra iespēja, ko nesen esam sākuši piedāvāt – pakalpojumam iespējams pieteikties arī “iDeal” veikalos. Klients izvēlas ierīci, un konsultants tālāk pārbauda, vai uzņēmums var saņemt “Smart Deal Business” pakalpojumu. Ja var, pakalpojuma saņemšana tiek nokārtota klienta vietā.
“Smart Deal Business” pakalpojumu var saņemt arī pilnībā attālināti. Mūsu finanšu partneris līguma parakstīšanu ir uztaisījis elektronisku. Uzņēmumam atliek mums atsūtīt savu reģistrācijas numuru un paraksttiesīgās personas uzņēmumā e-pastu. Ja viss ir kārtībā, uz to tiek nosūtīts līgums, ko var elektroniski parakstīt. Tiklīdz tas ir izdarīts, klients savas izvēlētās ierīces var saņemt kādā no pieciem “iDeal” veikaliem vai arī izvēlēties kurjerpiegādi.

Kāds ir līzinga termiņš un vai nepieciešama pirmā iemaksa?

Mēs piedāvājam trīs līzinga termiņa opcijas: viens, divi vai trīs gadi. Taču, ja klientam ir specifiskas prasības, izskatām iespēju izsniegt līzingu uz īsāku vai garāku periodu. Būtiski arī, ka operatīvā līzinga gadījumā pirmā iemaksa nav nepieciešama.

Kas notiek pēc līzinga termiņa perioda beigām?

Noslēdzot līgumu uz konkrētu periodu, uzreiz redzam, cik liels būs ikmēneša maksājums un cik liela ir ierīces atlikusī vērtība. Piemēram, ja paņemam “iPhone 15” uz gadu “Smart Deal Business” pakalpojumā, sistēma parāda, ka būs jāmaksā apmēram 42 eiro mēnesī un ierīces atlikusī vērtība pēc nomaksātiem 12 mēnešiem būs 364 eiro.
Beidzoties līguma periodam, klientam ir divas iespējas. Pirmā – atgriezt šo ierīci. “iDeal” pārstāvji novērtēs, vai tā nav bojāta, kāds ir nolietojums. Ja viss ir kārtībā, klients to var atgriezt un noslēgt jaunu līgumu par jaunu ierīci. Otra iespēja ir paturēt iekārtu un samaksāt tās atlikušo vērtību, kas tika aprēķināta līguma sākumā.
Ierīces, kuras klienti atgriež atpakaļ, “iDeal” sadarbības partneris atpērk. Pēc tam liela daļa no tām tiek pārstrādātas detaļās, citas – nonāk otrreizējā tirgū pēc tam, kad no tām tiek pilnībā nodzēsta iepriekšējo lietotāju saglabātā informācija.

Kādi uzņēmumi līdz šim izvēlējušies “Smart Deal Business”?

Ir bijuši gadījumi, kad IT uzņēmumi izvēlas paņemt ierīces programmatūras testēšanai. To parasti dara uz jaunākajām ierīcēm, tāpēc operatīvais līzings šajā gadījumā ir labs veids, kā iegādāties iekārtu, samaksājot par to mazāk, un pēc gada to atgriezt un ņemt jaunu. Protams, ir arī standarta klienti, kuri katru gadu maina telefonus, datorus. Viņiem šis operatīvais līzings ir labs veids, kā samaksāt mazāk un regulāri tikt pie svaigas ierīces.

Related products